7 zomertips voor een fleurig terras en balkon

7 zomertips voor een fleurig terras en balkon

We kunnen steeds langer van het buitenleven genieten. Lekker ’s avonds samen barbecueën, loungen in het zonnetje, verse kruiden plukken voor een maaltijdsalade of gewoon ontspannen te midden van de bloemen, bijen en vlinders. Is het terras of balkon nog niet fleurig genoeg? Dan bieden deze zeven tips voor een sfeervol, kleurig en geurig terras en balkon uitkomst!

1. Fijne tuinmeubels*

Als je bij wijze van spreken op een sinaasappelkistje met een bord op schoot moet zitten kun je natuurlijk niet echt lekker genieten. Er is altijd plek voor een handig opklapbaar tuintafeltje of extra tuinstoel. Er zijn zelfs opklapbare tafeltjes die je aan de balkonreling kunt hangen.

*Het kan zijn dat wij geen tuinmeubels in ons assortiment hebben

2. Buitenkleden en tuinschilderijen

Binnen maken we het als vanzelfsprekend gezellig met vloerkleden en met foto’s, posters of schilderijen aan de muur. Tegenwoordig komen steeds meer merken met kleurige kleden die zon- en waterbestendig zijn, en met dito posters, schilderijen en foto’s, in alle mogelijke vormen en maten. Kijk ernaar in ons tuincentrum in Sommelsdijk.

3. Potten, bakken en hangmanden vol zomerbloeiers

Er zijn talloze eenjarigen die eindeloos doorbloeien: lobelia’s, (mini)petunia’s, surfinia’s, vlijtige liesjes, begonia’s, bacopa’s, pelargoniums, portulaca’s… Te veel om op te noemen. De meeste kunnen ook prima in een hanging basket. Tip voor een extra lange bloei: geef regelmatig vloeibare mest en verwijder uitgebloeide bloemen.

4. Exotische en mediterrane kuipplanten

Wie wat meer ruimte op het balkon of terras (en in de winterstalling) heeft zorgt met kuipplanten voor een heus vakantiegevoel in eigen land. Denk aan een olijf, vijg, oleander, citrusboompje of Sundaville (Mandevilla of Dipladenia).

5. Klimplanten in een grote pot of bak

Klimmers zijn perfect om ‘verticaal’ mee te tuinieren, ook als je maar een heel klein terras of balkon hebt. De meeste ruimte nemen ze immers in tegen je muur, balkonreling of schutting. Denk aan de wit of blauw bloeiende Solanum, klimrozen, clematis en kamperfoelie.

6. Geurende planten

Niets werkt zo ontspannend als het opsnuiven van een heerlijke geur. Of het nu die van de witte bloemetjes van de sterjasmijn, de paarse, lila of witte aren van een minivlinderstruik, de romantische bloemen van een patioroos of die van de hangende toortsen van de blauweregen is. Er zijn ook planten die alleen geuren bij aanraking, bijvoorbeeld kruiden als lavendel en rozemarijn en geurpelargoniums. Die laatste zijn een heuse trend. Je vindt nu zelfs potgeraniums die geuren naar appel, chocolade of cola. Zet ze in een verhoogde pot naast je luie terrasstoel, zodat je ze makkelijk kunt aanraken om van hun parfum te genieten. Zet er sowieso een citroengeranium bij, tegen de muggen!

7. Kruidenbak of -rek

Kruiden mogen niet ontbreken op je balkon of terras. Ze zijn sterk, hebben weinig onderhoud nodig, veel ervan bieden voeding aan bijen en vlinders en het zijn gezonde smaakmakers voor in je eigen maaltijden. Je kunt ze in potten op een tafel of in een (verhoogde) bak zetten, maar ook in hangmanden of -zakken of op een trappetje of ladder tegen de muur.