Orchideeën / Phalaenopsis

Orchideeën / Phalaenopsis

Orchideeën groeien over de hele wereld. Ook in ons land zijn er verschillende soorten in het wild te vinden. Maar dat zijn maar bescheiden plantjes vergeleken bij de talloze prachtige tropische soorten. Een aantal van deze soorten doet het goed als kamerplant. Als u tenminste een aantal regels in acht neemt. Deze tips helpen u hierbij.

De grond
De wortels van orchideeën hebben veel lucht nodig. Niet verwonderlijk als je weet dat ze in de natuur niet in de grond groeien, maar in bomen. Gewone potgrond is daarom niet geschikt. Bij uw tuincentrum vindt u speciale orchidee‘n grond die veel boomschors bevat. Een andere geschikte manier om orchidee‘n te kweken, is in hydrocultuur. De gebakken keikorreltjes vormen een luchtige basis waarin de wortels zich goed kunnen ontwikkelen.

De plaats
Orchideeën hebben als kamerplant het liefst een licht maar niet te zonnig plekje. Een raam op het oosten is ideaal. Een tip: maak van zo’n raam een echte orchideeëntuin en zet meerdere potten dicht bij elkaar. Dat staat niet alleen mooi, het zorgt ook voor een speciaal microklimaat waarin de planten zich uitstekend thuis zullen voelen.

Voeding
Orchideeën hoeft u alleen te bemesten als ze bloeien. Gebruik nooit gewone kamerplanten- mest, want die is veel te sterk. Om de twee weken wat speciale orchideeën mest door het gietwater mengen, geeft het beste resultaat.

Water
Orchideeën zijn erg kritisch op het gietwater. Kalkrijk water is uit den boze. Gebruik bij voorkeur regenwater of onthard het drinkwater door het te koken en af te laten koelen. Geef altijd water op kamertemperatuur. Tip: als u in de buitenpot een omgekeerd schoteltje legt, waaromheen altijd een laagje water staat, profiteert de orchidee doorlopend van de verdamping.

Verpotten
Om de twee of drie jaar moeten orchideeën worden verpot. De beste tijd is het voorjaar. Snijd dode en rotte wortels weg en zet de plant in een pot die iets groter is dan de oude. Leg op de bodem een laagje potscherven en vul hem op met orchideeënaarde.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over orchideeën wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.