Verkoelen tijdens een warme zomer

Verkoelen tijdens een warme zomer

De zon, het warme weer en het buiten zijn haalt het beste in ons naar boven. Heerlijk om eropuit te trekken met je maatje of te chillen met je kat in de achtertuin. Maar hoe verzorg je een hond of kat nou het beste tijdens een warme zomer?
Waar moet je op letten en hoe kun je deze beestjes de nodige verkoeling bieden?


Omgaan met warmte
De zomers lijken de laatste jaren steeds warmer te worden. Dat is natuurlijk heerlijk, maar niet elke hond of kat kan deze hoge temperaturen goed ver-
dragen. Honden en katten transpireren nauwelijks. Zij hebben weinig zweetklieren en kunnen alleen zweten via hun voetzolen of via hun mond (hijgen). Ze kunnen daarom warmte slechter afvoeren en snel oververhit raken. Een te hoge lichaamstemperatuur kan de organen van je hond of kat ernstig schaden.


Hoe voorkom je oververhitting?
Het is belangrijk om bij warm weer je huisdier(en) goed in de gaten te houden en erop te letten dat ze het niet te warm hebben. Zorg dat er altijd een plekje in de schaduw is waar ze kunnen liggen en dat er voldoende vers water in hun bakjes zit. Als je hond of kat het warm heeft kun je ze ook een beetje nat maken. Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten. Maar let op, gebruik hiervoor geen ijskoud water. Hierdoor trekken de bloedvaten namelijk samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.
Daarnaast vinden honden en katten het heerlijk om op een koelmat te liggen. De Beeztees Quick Cooler koelmat wordt geactiveerd wanneer jouw hond of kat op de mat gaat liggen. Voor honden zijn er ook nog speciale  halsbanden om extra verkoeling te bieden. Nog beter, organiseer een echte poolparty met een hondenzwembad!

Honden
Voor honden geldt dat je in de hitte het beste geen lange wandeling kunt maken. Plan een eventuele lange wandeling aan het begin of het einde van de dag. Ga zeker niet met je hond fietsen in de zon en laat hem nooit achter in de auto, waar de temperatuur razendsnel kan oplopen. Zelfs een schaduwplek of open raam kunnen niet voorkomen dat hij uitdroogt.

Katten
Katten zoeken bij warm weer meestal zelf al een plekje in de schaduw op. Vallen de mussen van het dak? Dan is het verstandig je avonturier overdag binnen te houden. Is hij of zij meer een nachtelijke jager, dan is er uiteraard geen probleem. Creëer wat schaduwplekken voor de kat in huis, waar hij de warme dagen kan doorbrengen. Katten zijn overigens niet zo dol op de wind die een ventilator produceert, maar airco’s daarentegen zijn wel favoriet.


Toch oververhit?
Mocht het nu toch gebeuren dat je hond of kat oververhit raakt? Bel dan altijd direct de dierenarts. Zij kunnen je dan
adviseren wat te doen of meteen een afspraak met je maken.

Bron: consumentengids Beeztees